Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kanada doları 2007’ten bu yana en zayıf seviyeye geriledi. Gerileyen petrol fiyatları ekonomiyi daraltırken, Başbakan Stephen Harper erken seçim kararı aldı. Avustralya ve Yeni Zelanda doları, Pazartesi günü 6 yılın en düşük seviyesinin bir sent uzağında işlem görüyor. Dünyanın en büyük ham madde tüketici Çin’deki yavaşlama Avustralya ve Yeni Zelanda’yı olumsuz etkiliyor. Üç para birimi de ABD doları karşısında bu yıl yüzde 10’dan fazla geriledi.

Singapur’daki Royal Bank of Scotland Group Plc stratejisti Greg Gibbs, “Emtia fiyatları son aylarda net ve geniş tabanlı bir düşüş trendi gösterdi. Bu durum emtia ihraç eden ülkelerin para biriminde belirgin biçimde yansıdı. Özellikle Kanada doları gayrisafi yurtiçi hasılada üst üste 5 ay düşüş görülmesi ve erken seçim kararı alınması ile birlikte kırılgan görünüyor” dedi.

Kanada doları, yüzde 0.2 değer kaybederek Tokyo saati ile 11.27’de 1.3121 ile Eylül 2004’ten bu yana en düşük seviyeye geldi. Avustralya doları 73.08’den 73.02 ABD sentine geldi. Cuma günü 72.35 ile 6 yılın en düşük seviyesini görmüştü. Yeni Zelanda doları yüzde 0.1 gerileyerek 65.86 oldu. Temmuz ayında 64,99 ile 6 yılın en zayıf seviyesine geriledi.

Bloomberg Emtia Endeksi Haziran ayı sonundan bu yana yüzde 11 geriledi. Batı Teksas türü ham petrol Pazartesi günü yüzde 0.8 gerileyerek varil başına 46.74 dolardan alıcı buldu. Petrol, küresel arz fazlası endişesi ile Temmuz’da 2008’den bu yana en kötü ayı kaydetti.