Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:55'te güncellendi)

Altın, Goldman Sachs Group Inc.'nin ABD faizindeki yükselişin daha büyük çaplı kayıplara neden olabileceğini kaydetmesinin ardından düştü ve son beş yılın en düşük seviyesi yakınında seyretti.

ABD'de bu hafta açıklanacak olan veriler, Fed'in işgücü piyasasındaki iyileşme ile birlikte faizi muhtemelen bu yıl artıracağını kaydetmesinin ardından, imalat sanayinin genişlediğini ve istihdamın arttığını gösterebilir. Goldman, Pazartesi günkü raporunda, fiyatların 1,000 doların altına düşebileceği tahminini yineledi ve böylelikle yüzde 9'luk bir düşüşün işaretini verdi.

Macquarie Group Ltd. analisti Matthew Turner, "Altın bu noktadan sonra yoğun bir düşüşle karşı karşıya değil, ancak ton aşağı yönde," dedi ve "Elimizde Fed konusu var. Şimdi Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdamı bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 düşerek, New York saati ile 08:21'de ons başına 1,091.60 dolara indi. Metal 24 Temmuz'da 1,086 dolara inerek beş yılın en düşük seviyesinden kapandı. Spot altın Londra'da yüzde 0.4 kayıpla ons başına 1,091.53 dolara geriledi.

Altın, yatırımcıların düşük enflasyon ve güçlü ABD büyümesi ortamında metale sırtlarını dönmeleri ile birlikte, Londra'da son beş haftadır düşüyor ve bu son 10 yılın en uzun haftalık kayıp dönemini işaret ediyor. ABD'de bu hafta açıklanacak veriler arasında Pazartesi günkü imalat sanayi, Salı günkü fabrika siparişleri ve Cuma günkü istihdam verileri yer alıyor.

2008 yılından bu yana faizi sıfır seviyesi yakınında tutan Fed'in bir sonraki fazi toplantısı 17 eylül'de.

Spekülatörler, Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, ABD'de resmi verilerin tutulmaya başlandığı 2006'dan bu yana ilk kez net "kısa" pozisyon tuttuktan sonra, 28 Temmuz haftası da 11,334 adet ile yeniden net "kısa" pozisyon tuttular. Öte yandan "uzun" pozisyon sayısı üst üste beşinci haftada da geriledi ve Mart ayından bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirdi. Yatırımcıları altın destekli exchange traded fonları (ETF) yoluyla tuttukları altın miktarı 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Gümüş vadeli kontratları yüzde 0.6 gerileyerek ons başına 14.65 dolara düştü. Platin yüzde 0.7 geri çekilerek ons başına 978 dolara inerken, palladyum yüzde 1 değer kazanrak ons başına 617.20 dolara ulaştı.

(15:55'te güncellendi)