Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:05'te güncellendi)

Çin'de ekonomik yavaşlamaya ilişkin işaretler küresel ekonomik yavaşlamaya ilişkin endişeleri artırıyor. Bunun etkisi ile, petrol emtia grubundaki düşüşlere öncülük ederken, kaynak zengini ülkelrin para birimleri düştü ve Çin hisse senetleri değer kaybetti. Avrupa hisse senetleri ise şirket karlarına bağlı olarak değer kazandı. Yunanistan hisse senetleri, beş haftalık aranın ardından piyasaların yeniden açılması ile birlikte sert düşüşler gösterdi.

Brent türü ham petrol, yaklaşık yedi yılın en büyük aylık kaybını gerçekleştirmesinin ardından, yüzde 1.9 daha düşerek, New York saati ile 07:25'te varil başına 51.21 dolara inerken, aluminyum Temmuz 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Rus rublesi Mart ayından bu yana en zayıf seviyesini gördü ve buna paralel olarak, Kanada ve Avustralya dolarları da geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi yükselişini beşinci güne taşıdı ve Atina Borsası gösterge endeksi yüzde 17 indi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, 2009'dan bu yana en büyük aylık kaybının ardından kayıplarını genişletti.

Emtia grubu, Çin'de resmi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) beş ayın en düşük seviyesine inmesi ve İran'ın yaptırımların sona erdirilmesi ile birlikte bir haftalık sürede üretimi artırabileceğini kaydetmesinin ardından düştü. HSBC Holdings Plc ve Heineken NV, finansallarını açıklamasının ardından değer kazanırken, Almanya ve Euro Bölgesi'nde imalat sanayi verileri geçen ay ilk açıklanana göre daha yukarıda gerçekleşti. National Bank of Greece SA, ekonomik krizden dolayı işlemlerin durdurulduğu Atina Borsası'nda yüzde 30 düşerek taban seviyeyi gördü.

Oslo'da SEB AB şef emtia analisti Bjarne Schieldrop, "Brent petrolünde durum oldukça şiddetliydi," dedi ve "Sanayi metallerine bakarsanız, Çin beklentisinin zayıflığının yansıması açıkça görülüyor" yorumunda bulundu.

Melbourne'de IG Ltd. piyasalar stratejisti Evan Lucas, "Çin önümüzdeki hafta oldukça zor sorularla karşılaşacak," dedi ve "Ağustos ayına hafif negatif bir başlangıç bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Aluminyum yüzde 0.4 düşerek ton başına 1,612 dolara geriledi. Nikel yüzde 2.9 düşerken, bakır yüzde 0.6 kaybetti. Bloomberg Emtia Endeksi 2002'den bu yana en düşük seviyesini gördü.

(15:05'te güncellendi)