Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Spekülatörler altını cezalandırmayı sürdürüyor. Para yöneticileri, üst üste ikinci hafta da düşüş beklentisi ile açtıkları net-kısa pozisyonlarda kaldılar. Bloomberg’in derlediği verilere göre altını takip eden exchange-traded fonlarının (ETF) değeri geçtiğimiz ay 6 milyar dolar geriledi ve Eylül’den bu yana en büyük düşüş yaşandı.

Altın fiyatlarının 5 yılın en düşük seviyesine yakın bir aralıkta sıkışması ile birlikte traderlar altına sırt çeviriyor. Madenden çıkarılan veya geri dönüştürülen altının yüzde 40’ının sikke ve külçe olarak satılması ile birlikte talebin azaltması ayı piyasasının daha uzun bir süre devam edeceği anlamına gelebilir. Morgan Stanley’e göre yatırım alımları en az 2018’e kadar gerileyecek.

Toronto merkezli Stephenson & Co. Capital Management CEO’su John Stephenson, “Genel yatırım izleyicisi kayboldu. Altının bunun üstesinden gelmesi zor olacak, en azından kısa vadede” dedi.

Altın vadelileri Temmuz’da yüzde 6.4 gerileyerek Comex’te ons başına 1,095.10 dolara düştü ve Haziran 2013’ten bu yana en sert gerilemeyi kaydetti. Fiyatlar 24 Temmuz’da 1,073.70 dolar ile 2010’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Altın, Pazartesi günü 1,093.10 dolardan işlem gördü.

Analistler altının Ocak ayı öncesinde 984 dolara gerileceğini öngörüyor.