Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, İran’ın yatırımcıların kaldırılmasını ardından hız bir biçimde üretimi artırma taahhüdü vermesi ile birlikte altı ayın en düşük seviyesinden işlem görüyor.

Brent petrolü vadelileri, Temmuz ayında yüzde 18’lik bir düşüş göstermesinin ardından yüzde 2.6 kadar geriledi. İran Haber Ajansı’na göre İran yaptırımların kaldırılmasından sonra bir hafta içinde üretimi günlük 500 bin varil ve bir ay içinde 1 milyon artırabilir. Çin'de Pazartesi günü açıklanan özel imalat sanayi göstergesi Temmuz’da iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Cumartesi günü açıklanan resmi imalat sanayi PMI’ı 5 ayın en zayıf seviyesinde gerçekleşti.

Petrol geçtiğimiz ay ayı piyasasına düştü. Ham maddeler, genişleyen arz ve ekonomisi yavaşlayan Çin’de talebin duraksayacağı endişeleri ile değer kaybetti. İran’ın dünya güçleri ile nükleer anlaşmaya varması, ülkenin petrol üretimini ne kadar artıracağı ile ilgili spekülasyonları alevlendirdi. İran’a uygulanan yaptırımlar Kasım ayı sonunda kaldırılabilir.

Samsung Futures Inc. emtia analistlerinden Hong Sung Ki, “İran, tahmin ettiği seviyede üretimi artırma gücüne sahip. Petrol fiyatları, arz fazlası sorununun şiddetlenmesi ile daha da gerileyecektir. Çin ve ABD’den gelen zayıf ekonomik veriler talep zayıflatır” dedi.

Eylül vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında yerel saatle 11:35'te 1.36 dolar düşüş ile varil başına 50.85 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar bu yılın zirve seviyesinden (6 Mayıs) yüzde 20’dan fazla geriledi ve ayı piyasasına girdi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 4.68 dolar seviyesinde.

Eylül vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 86 sent kadar değer kaybederek varil başına 46.26 dolar oldu. Kontrat, Cuma günü 1.40 dolar gerileyerek 47.12 dolar ile 20 Mart’tan bu yana en düşük kapanışı yapmıştı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 13 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 13 geriledi.

(14:51'de güncellendi)