Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Atina Borsasında işlemler 5 haftanın ardından yeniden başladı. ASE Hisse Senedi Endeksi açılışta yüzde 11 geriledi, ardından kayıplar yüzde 23 kadar ulaştı. Öte yandan sermaye kontrollerine bağlı sınırlandırmalar sürüyor.

Yunanistan bankacılık hisselerinde kayıp alt limit olan yüzde 30'u buldu. Yunanistan bankacılık hisselerinde kayıp yüzde 30'u buldu. National Bank of Greece hisselerinde kayıp yüzde 30'u buldu.

Gösterge ASE Endeksi  yüzde 23 gerileyerek Atina saati ile 10.43’te 615.61 puana geldi. Piraeus Bank SA ve National Bank of Greece SA yüzde 30 geriledi.

Borsanın askıya alınması, Yunan hisselerinin 2007’den bu yana yüzde 85 değer kaybetmesinin ardından artan iyimserlikten olumlu etkilenmeye başladığı sırda gelmişti. ASE, Haziran ayında kapanışa kadar yaklaşık 3 yılın en düşük seviyesinden yüzde 17 toparlanmıştı. Bu da 26 Haziran’a kadar yıllık kaybın yüzde 3.5’e gerilemesini sağlamıştı.

Yunan piyasası, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın kreditörlerle yapılan kurtarma görüşmeleri referandum kararı alarak sonlandırmasının ardından kapatılmıştı. Ülke, bankaları kapatmal ve sermaye kontrolleri uygulamak zorunda kaldı.

Hisse senedi piyasası 1970’den bu yana en uzun süreli arayı verdi. Bankalar, sınırlı hizmet ile 20 Temmuz’da yeniden açıldı. Yunan yetkililer, sermaye kontrollerinin sürmesi ile birlikte borsayı yeniden açabilmek için kurallar üzerinde çalışmalar yaptı.

Bankalardan çekilebilecek mevduata sınırlama getirilmiş olması ile birlikte Yunan traderlar yurtdışından transfer edilen fonlar, nakit mevduat, Yunan aracı kurumlarındaki yatırım hesabında tutulan para ile hisse senedi, tahvil ve türev ürün alımı yapabilecek. Maliye Bakanlığı söz konusu açıklamayı Cuma günü yapmıştı.