Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Alexis Tsipras, Yunanistan’ı koruma çabalarında Uluslararası Para Fonu (IMF), Euro Bölgesi liderleri ve hatta kendi kanun yapıcıları ile karşı karşıya geldi. Ülke ekonomisi büyük bir sorun teşkil ediyor.

Yunanistan’da nüfusun yüzde 25’inin işsiz olması, fiyatların gerilemesi ve imalat sanayinin daralması ile birlikte Tsipras, büyümeyi canlandırmada çok zorlu bir göreve girişti. Son işsizlik istatistikleri dahil bu hafta açıklanacak veriler, kötüleşen ekonominin deflasyona battığını onaylayabilir.

Öte yandan uygulanan sermaye kontrolleri, ekonominin işlevini yerine getirmesini sınırladı. Yunanistan bu yıl Euro Bölgesi’nde daralma gösterecek tek ülke olmaya hazırlanıyor. Bankalar, Tsipras’ın kreditörlerle görüşmeleri sonlandırarak referanduma gitme kararı almasının ardından kapatılmıştı. Yunan bankaları ile ilgili süreç, fonlama anlaşmasına varılmasının ardından terse çevrildi.

Zürih’teki Bank J Safra Sarasin stratejisti Alessandro Bee, “Yunanistan resesyon fikrine yeniden alışmak zorunda kalacak. Devam eden kemer sıkma önlemleri ekonomik durumu kötüleştirecek. Hızlı toparlanma umutları boşa çıkabilir” dedi.

Yunanistan’ın gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi 2007’den bu yana yüzde 25 daraldı.