Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE) politika yapıcıları, 6 yıldır uygulanan rekor düşük faiz oranlarının ardından faiz artırımına gidileceği sinyali verdi. Faiz artırım kararı alınması, İngiltere toparlanmasının temel taşı olan tüketicileri şok edebilir.

Guvernör Mark Carney, faizlerin 2016 yılı başında artırılabileceği sinyali verdi. Yetkililer, G-7 ülkeleri arasındaki en hızlı büyümeyi gösteren İngiltere’de faiz artırımının potansiyel etkilerini değerlendiriyor. Yüksek seviyede borçlanmış olan hane halkları faizlerin artırılması ile harcamaları kısabilir ve ekonomik genişlemede frene basılabilir.

30 yaşının altındaki pek çok insan, çalışma hayatlarındaki ilk faiz artırımını yaşayacak. BOE, gösterge faizi Mart 2009’dan bu yana yüzde 0.5 seviyesinde tutuyor. Faizlerin düşük seviyesi konut patlamasını teşvik ederken, Britanyalıların 1.5 trilyon pound (2.3 trilyon dolar) ile rekor seviyede borçlanmaya sevk etti.

Londra’daki UBS Group AG ekonomisti David Tinsley, “Ekonominin 25 baz puanlık bir artırıma geçmişe göre daha duyarlı olacağını düşünüyorum. Hane halklarının bir kısmı normal faiz oranının çok düşük olmasına alışkın” dedi.