Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya para birimi ruble, petrol fiyatlarındaki düşüş ve beklenenden daha kötü çıkan ekonomik verilerin merkez bankasının Cuma günkü faiz indirimine yenilerini ekleyebileceği beklentisini artırmasının ardından beş ayın en düşük seviyesine inerken, Rusya tahvilleri gelişen piyasalara rasında en hızlı düşüşü gösteren grup oldu.

Ruble dolar karşısında, Temmuz ayında yüzde 10 ile gelişen paralar arasında en hızlı düşüşü gösterdikten sonra, yüzde 1.3 zayıflayarak, Moskova saati ile 13:48'de 62.5130 seviyesine indi. Beş yıl vadeli Rusya tahvillerinin faizi 10 baz puan yükselişle yüzde 11 seviyesine yükseldi. Ham petrol Londra'da yüzde 2 düşerek varil başına 51.15 dolara indi ve 30 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Rusya Merkez Bankası geçen hafta, enflasyonu artırma riski taşıyan rubledeki zayıflama ile birlikte ekonomiye desteği dengelemeye çalışması ile birlikte, günlük Döviz alımlarını durdurdu ve gösterge faizi 50 baz puan düşürdü. Yarın açıklanacak olan Temmuz tüketici fiyatları endeksi verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, yüzde 15.32ten yüzde 15.8 artışa hızlanması bekleniyor.Rusya'da imalat sektörü Temmuz'da da daralarak geri,lemesini sekizinci aya taşıdı.

Moskova merkezli kredi derecelendirme kuruluşu RusRating'in bölgesel notlar direktörü Anton Tabakh, "Ruble için genel trend negatif," dedi ve "İnsanlar düşen petrol fiyatlarına bakıyor. PMI verisi, Eylül ayında faiz indirimi olasılığını artırması ile birlikte, rubleyi dolaylı etkiliyor" şeklinde görüş bilidrdi.

Rusya'nın satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisi geçen ay, 48.7'den 48.3'e geriledi. Bu verinin Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre 48.8 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Bu verinin 50'nin altında çıkması sektörde daralma olduğunu işaret ediyor.