Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisselerinin çoğu, yetkililerin piyasayı istikrarlaştırmak aldıkları yeni önlemin ardından yükselişe geçti.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 1.1 kadar yükselmesinin ardından yüzde 0.1 gerileyerek yerel saat ile 10.11’de 3,619.82 puana geldi. Endekste düşen her bir hisse senedi için yaklaşık iki hisse senedi yükseliş gösterdi. İşlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 45 altında seyrediyor.

Şanghay ve Şenzen hisse senedi Borsalarından yapılan açıklamalara göre hisse senedi borç alan yatırımcılar, borçları geri ödemek için artık bir gün beklemek zorunda. Söz konusu açıklama Pazartesi günü kapanışın ardından gerçekleşti. Yetkililer alınan önlem ile yatırımcıların aynı gün satış ve alım yapmasının önüne geçiyor.

Şanghay’daki Huaxi Securities Co. analistlerinden Wei Wei, “Hacim artmazsa toparlanma zaman alabilir. Piyasa hala dip seviyeyi görme sürecinde, bu biraz zaman alabilir” dedi.

Emdeks, 12 Haziran’daki 2015 zirve seviyesinden yüzde 29 geriledi. Endeksteki düşüşte ekonomik büyüme ile ilgili endişeler etkili oldu. Piyasayı destekleyici önceki önlemler hisse senetlerine ilgiyi canlandırmada başarısız olurken, traderlar kaldıraçlı iddiaları azalttı.

Açığa satışın sınırlandırılması, hükümetin hisse senedi fiyatlarını desteklemek için aldığı son önlem ve hükümet yaklaşık 4 trilyon dolarlık satış dalgasının ardından piyasa manipülasyonunun önüne geçmeye çalışıyor. Regülatörler “kasıtlı” açığa satışları incelerken, yabancı yatırımcıların vadeli işlem hesaplarını denetleniyor. Alınan önceki önlemler arasından büyük hissedarların hisse senedi satışının yasaklanması ve halka arzların askıya alınması bulunuyordu.