Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:20'de güncellendi)

Petrol, emtia grubundaki sert satış dalgasının şimdilik durması ile birlikte, altı ayın en düşük seviyesinden sıçradı ve kaynak ihraç eden ülkelerin para birimlerine alım gelmesine neden oldu. ABD Hazine tahvilleri iki ayın en düşük seviyesinden düşerken, ABD hisse senetleri dalgalı seyretti.

Brent petrolü, dün Ocak ayından bu yana ilk kez varil başına 50 doların altına indikten sonra, yüzde 1.4 yükselişle New York saati ile 10:01'de 50.23 dolara ulaştı. Avutsralya doları ralli yaptı ve Rus rublesi üç günlük düşüşünü durdurdu. Stoxx Europe 600 Endeksi beş günlük rallisini sonlandırdı ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi son 50 günün ortalaması civarında salgalandı. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi üç baz puan yükseld.

Emtia fiyatları üzerindeki baskılar, Çin ekonomisinin yavaşlamakta olduğuna ilişkin endişelerin ve arz fazlasının geçen ay piyasada etkisini gösterdiğine ve enerji ve maden şirketlerinin hisselerine satış getirdiğine ilişkin kaygıların azalması ile birlikte gevşedi. Düşük emtia fiyatları enflasyon görünümünün azalmasına ve Fed'in faizleri bir süre daha düşük seviyelerde tutma beklentisinin güçlenmesine neden oluyor.

Bonn, Almanya'da Deutsche Postbank AG stratejisti Heinz-Gerd Sonnenschein, "Yatırımcılar şimdilerde kar döneminde işlem yapmaya çalışıyor ve ekonomik verilerin Fed'in ilk faiz artırımını ne zaman yapacağına ilişkin kararını vermede yardımcı olabilecek verileri bekliyor," dedi ve "Piyasanın yönü yok. ABD şirket karları şimdiye dek çok iç açıcı değil. Bazı şirketler tahminlerden iyi kar açıklıyor, ancak çıta oldukça aşağıya konulmuş durumda" şeklinde görüş bildirdi.

(17:20'de güncellendi)