Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya doları, ülke merkez bankasının (RBA) faiz oranlarını sabit tutmasının ardından 6 yılın en düşüğüne yakın seviyeden yükseliş gösteriyor.

Avustralya doları 16 önemli para biriminin tümü karşısında, beklentilerden olumlu gelen ticaret ve perakende satış verilerinin ardından değerlendi. Yeni Zelanda doları, süt tozu ihalesi öncesinde yatay bir seyir izliyor. Kanada doları 11 yılın en zayıf seviyesine indi.

Avustralya doları ABD doları karşısında, 31 Temmuz’da 72.35 ABD senti ile 2009’dan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından yüzde 0.6 yükselerek Tokyo saati ile 13.34’te 73.28 ABD sentine geldi. Yeni Zelanda doları, 16 Temmuz’da 64.99 ile 6 yılın en düşüğünü görmesinin ardından 65.63 ABD senti seviyesinde.

Guvernör Glenn Stevens ve yönetim kurulu faiz yüzde 2 ile rekor düşük seviyede tuttu. Söz konusu karar piyasa ve ekonomist beklentileri ile paralel gerçekleşti. Banka, Mayıs ve Şubat aylarında faiz indirimine gitmişti. Avustralya doları geçtiğimiz ay 73 sente düştü. Para birimi 2011’deki zirve seviyesinden yaklaşık yüzde 35 aşağıda seyrediyor.

Avustralya’nın ticaret açığı 2.15 milyar dolar ile beklentilerden daha düşük geldi. Perakende satışlar bir ay önceye göre yüzde 0.7 yükseldi. Ekonomistler yüzde 0.4’lük bir artış bekliyordu.