Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kıymetli metaller değer kaybederken, emtia 13 yılın en düşük seviyelerinde seyrediyor. Bakır ise ayı piyasasına girmeye yaklaştı.

Boru ve tellerde kullanılan bakır düşüşü 4. güne taşıyor. Bakır, yüzde 1.2 gerileyerek ton başına 5,158.50 dolara indi. Bakır, Pazartesi günü 6 yılın en düşük seviyesinin yaklaşık 16 dolar üzerinde seyretti. Fiyatlar, Çin imalat sanayinin Temmuz ayında zayıflamasının ardından geriledi. Dünyanın en büyük metal kullanıcısında imalat sanayinin zayıflaması talebin yavaşladığı sinyali verdi. Mart ayında bu yana en yüksek seviyeye yakın seyreden dolar, diğer para birimi sahipleri için ham maddenin daha pahalı hale gelmesine yol açtı.

Emti fiyatları, petrolden metal ve mahsüllere her şeyde arz fazlası görülmesi ile birlikte 2002’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Öte yandan Çin 25 yılın en yavaş büyümesini kaydetmeye hazırlanıyor. Traderlar, Çin’de hükümetin ekonomiyi teşvik etmek için adım atmasını bekliyor.

Sydney’deki Fat Prophets analisti David Lennox, “Çin’den istikrarlaşma sinyalleri geldiğini görene kadar emtiadaki zayıflığı sürmesini bekliyorum” dedi.

Metaller, emtiadaki gerileme ile birlikte 2009’dan bu yana en düşük seviyeye yakın seyrediyor. Petrol ayı piyasasına girerken, platin Salı günü yüzde 1.7 değer kaybederek 2009’dan bu yana en zayıf seviyeye indi. Paladyum 2012’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bakır, Londra Metal Borsası’nda işlem gören 6 metal arasında ayı piyasasına girmemiş olan tek metal. Bakırın 5,184 dolardan kapanış yapması Mayıs ayı zirvesinden yüzde 520 düştüğüne işaret edebilir.

Bakır kayıpları yüzde 0.6’ya azaltırken, alüminyum yüzde 0.3 geriledi. Nikel yükseldi. Çinko, kurşun ve kalay geriledi.