Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Brent petrolün Ocak ayından bu yana ilk kez varil başına 50 doların altına düşmesinin ardından geriliyor. Emtia üreticileri geriliyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 düşerek Tokyo saati ile 09.05’te 140.70 puana geldi. Avustralya’da S&P/ASX 200 Endeksi, ülke merkez bankasının faiz kararı öncesinde yüzde 0.2 düştü. Çin hisse senedi endeks vadelileri geriledi. Regülatörler, volatiliteyi baskılamak için Pazartesi günü kapanışın ardından açığa satışları sınırlandırdı.

İran’ın yaptırımların kaldırılması ile birlikte petrol üretimini artırabileceği spekülasyonu ve Çin ekonomisinin yavaşladığı endişeleri emtiada kayıpları tetikledi. Enerji ve materyal hisseleri küresel çapta değer kaybetti. Petrol ve verilerdeki gerileme, ABD imalat sanayinde düşüşe işaret ederken, Fed’in faiz oranlarını düşük tutacağı beklentilerini destekledi. Fed 2006’dan bu yana ilk kez faiz artırımına gitmeye hazırlanıyor.

Perpetual Ltd. yatırım stratejileri müdürü Matthew Sherwood, “Çin’in büyüme endişesi emtia ve hisse senedi fiyatlarını aşağı çekiyor. Kar sezonunun bu hafta sona ermesi ile birlikte tüm gözler makro tabloya çevrildi. Çin ve Yunanistan problematik olmaya devam ediyor. Fed’in faiz artırımı yatırımcının endişeleri arasındaki yerini koruyacak” dedi.