Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ülke ve dünya gündeminde bugün oldukça yoğun geçti.

İşte 4 Ağustos 2015'in öne çıkan 6 gündem maddesi:

1- Azınlık hükümeti tartışmaları

Türkiye gündemini bugün en çok meşgul eden haber, MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın'ın açıklamaları oldu. Semih Yalçın, "AK Parti tarafından kurulacak bir azınlık hükümetine destek verebilecekleri" yönünde çıkan haberi yalanladı.

Yalçın, tarafından kurulacak bir azınlık hükümetine, erken seçime gidilmesi koşuluyla destek verebileceklerini söylediği iddiası üzerine açıklama yaptı. Yalçın, "Partimizin herhangi bir azınlık hükümetine olumlu ya da sıcak yaklaşması düşünülemez. Sözlerim yanlış ve anlamından çıkarılarak servis edildi." dedi.

2- Çin Borsası'nın likidite durumu

Şangay Bileşik Endeksi açığa satışları engellemek için yapılan devlet müdahalesinin ardından yüzde 3.7 düşüşle kapandı. Son aylarda büyük bir düşüş yaşayan ABD gelirlerini gölgede bırakan Çin gelirleri, sert düşüşle Şanghay’ın işlem hacminin yüzde 36 olmasıyla 30 günlük ortalamasının altına düştü. Bu esnada Alman araba markası BMW Çin’de azalan satışlar nedeniyle bu yılın gelir tahminini yeniden gözden geçirebileceğini açıkladı.

3- Apple Hisseleri 200 günlük ortalamasının altında

Dün Apple Inc. hisselerinin fiyatı yüzde 2.4 gerileyerek 118.44 dolara düştü ve 2013 yılından beri ilk defa 200 günlük ortalamasının altına indi. Dünkü seansta yaşanan düşüşle birlikte son on seansın dokuzunda gerileme yaşanmış oldu.

4- Porto Riko

Dün Porto Riko’nun borç krizi, genel zorunlu tahvillerini ödeyen fona para ödemeyi kesmesi ve temsilciliklerinden birinin temerrüde düşmesi üzerine kızıştı. Pazartesi günü kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard and Poor's daha fazla mali destek olmadan devletin önümüzdeki aylarda parası kalmayabileceğini açıkladı. 1 Eylül günü ülke borçlarının bir kısmının ödemesini ertelemek için bir plan sunmak durumunda.

5- Avustralya doları ralli yapıyor

Avustralya Merkez Bankası'nın faiz oranlarını değiştirmemesi ve de yaptığı açıklamasında para biriminin daha da değer kaybetmesi gerektiği yolundaki referanslarını kaldırması ardından  Avustralya doları Amerikan doları karşısında yüzde 1.4 yükseldi. Avustralya doları 31 Temmuz'da son altı yılın en düşük seviyesi olan 73.85'e düşmüştü.

6- Yunanistan piyasalarında 2. gün

Atina Borsası beş haftalık askıya alınma sürecinden sonra açılan ticaretin ikinci gününde yeniden düştü. Açık ara farkla en çok kaybeden bankalarıyla, Atina Borsası günü yüzde 1.2'lik düşüşle tamamladı.