Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF), yuanın önemli göstergelerde küresel denklerinin gerisinde kaldığını ve rezerv para birimi statüsü verilmesi ile ilgili karar alınmadan önce verileri analizde önemli çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti.

IMF personeli, Salı günü yayımlanan bildiriye göre sunulacak olası bir erteleme teklifini onaylama kapısını açtı. IMF böylece Özel Çekme Haklarını oluşturan para birimi sepetinde bir değişiklik yapılması kararını Eylül 2016’ya kadar erteleyebilir. IMF, Salı günü 5 yılda bir yaptığı değerlendirmesi ile ilgili güncelleme yaptı. Kurum, değişimi ertelemek yeni bir sepete geçişi kolaylaştırabilir açıklaması yaptı.

Rapor, IMF’in yuan kararının henüz kesinleşmediğini ancak rezerv para birimi statüsü alabileceğine işaret etti. Karar sadece IMF personelinin değerlendirmesi ile alınmayacak. Çin yuanı dolar, euro, yen ve pounddan oluşan SDR sepetine ekletmek için çabalarken, Fransa Çin’in isteğini memnuniyetle karşıladı, ABD ülkenin daha esnek bir döviz kuruna geçmesinin olumlu olacağını belirtti.