Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:10'da güncellendi)

Altın, Fed'in oy kullanma hakkına sahip üyesinin faiz artırımına yaklaşıldığını söylemesi ve bunun da doları yukarı yönde etkileyerek altına yönelik talebi azaltmasının ardından değer kaybetti.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, Wall Street Journal'a verdiği mülakatta, Eylül ayında faiz artırımının onaylamaması için ekonomik verilerde ciddi bozulmalar olması gerektiğini söyledi. Dolar göstergesi dört ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Altın, Fed'in 2006'dan bu yana ilk faiz artırımını gerçekleştirmeye hazırlanması ve bunun da faiz ödemesi yapmadığı için hisse senetleri ve tahviller gibi diğer varlıklar karşısında altının cazibesini azaltması ile birlikte, beş yılın en düşük seviyesi yakınında işlem görüyor. ABD'de Çalışma Bakanlığı'nın Cuma günü açıklayacağı istihdam verileri, Fed'in ne zaman faiz artırıcağına ilişkin işaret verebilir.

Londra'da broker Marex Spectron Group'un değerli metaller müdürü David Govett, "İnsanlar açık bir şekilde dünkü yorumların ardından altın almak istemeyecek," dedi ve "Bu haftaki veriler mutlak bir şekilde dikkatle incelenecek" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 düşüşle, Londra saati ile 10:12'de ons başına 1,085.50 dolara geriledi. Kontrat 24 Temmuz'da 1,073.70 dolara kadar inerek beş yılın en düşük seviyesini gördü. Spot altın yüzde 0.1 kayıpla ons başına 1,086.94 dolara indi.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, altın piyasasında temel odaklanmanın Fed olduğunu söyledi. Traderlar, Eylül ayında faiz artırımı ihtimalini yarı yarıya görüyor ve Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, tatım dışı istihdamın Temmuz ayında 200,000'in üzerinde artması bekleniyor.

yatırımcılar, altın destekli exchange traded fonları (ETF) yoluyla, 14 günün 13ünde altın sattı. Bu fonlardaki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 3.3 ton azalarak 1,520.2 ton ile 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Eylül vadeli gümüş kontratları yüzde 0.5 düşüşle ons başına 14.49 dolara geriledi. Ekim vadeli platin yüzde 0.7 düşüşle ons başına 952.20 dolar indi ve altı yılın en düşük seviyesi yakınında seyrediyor. Eylül vadeli palladyum Salı günü 2012'den bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.8 değer kaybederek ons başına 594 dolara geriledi.

(14:10'da güncellendi)