Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Pasifik Bölgesi merkez bankacıları, Fed’in faiz oranlarını artırmasına hazırlanmaları ile birlikte küresel kur savaşlarında silahları bırakıyor.

Avustralya Merkez Bankası Guvernörü Glenn Stevens Salı günü yaptığı para politikası açıklamasında döviz kurunun daha da zayıflaması gerektiği ifadesini kullanmadı. Stevens’ın duruşundaki değişiklik, Yeni Zelanda Merkez Bankası Başkanı Graeme Wheeler’ın para birimi ile ilgili endişelerinde tonunu düşürmesinin ardından geldi. Wheeleri iki hafta önceye kadar Yeni Zelanda dolarının ABD doları karşısında aşırı güçlü olduğunu belirtiyordu. Japonya’da BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, geçtiğimiz ay merkez bankasının ekonomiye sağladığı rekor düzeydeki parasal teşviki genişletme planının olmadığını söyledi.

Ancak bu durum, bölgenin gelişmiş ekonomilerinin para birimlerindeki kayıpların sona erdiği anlamına gelmiyor. Bundan ziyade, ABD’deki faiz artırımı ihtimalinin, denk ülkelerdeki para politikasını gevşetme baskısını hafiflettiğini gösteriyor. Avustralya doları stratejistlerin yılsonu tahminlerine doğru bir zayıflama gösterdi. Yeni Zelanda doları ve yen Haziran ve Temmuz ayında beklentilerin altına geriledi.

West Shore Funds baş stratejisti James Rickards, “Geçici ateşkese Fed’in faiz artırımına bağlı olarak gidildi. Bu bankalar, Fed’in faiz artırımının doları güçlendireceği ve diğer para birimlerini zayıflatacağı varsayımı ile bildiklerinden şaşmayacak” dedi.