Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan piyasa para birimleri, Fed’in faizi gelecek ay yükselteceği spekülasyonunun alevlenmesi ile zayıfladı. Fed’in faiz artıracağı beklentileri, riskli varlıkların görünümüne zarar verdi.

Güney Kore vonu dolar karşısında yüzde 0.6 geriledi. Malezya ringiti 1998’den bu yana en zayıf seviyeye indi. Tayland bahtı 6 yılın en düşük seviyesine geriledi. 20 gelişmekte olan ülke para birimini takip eden Bloomberg göstergesi düşüşü 5. güne taşıdı ve rekor düşük seviyeye indi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 gerileyerek Hong Kong saati ile 13.02’de 891.74 puana geldi. Endekste 325 hisse yükselirken, 182 hisse değer kaybetti.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lochart, Wall Street Journal’a verdiği bir röportajda, merkez bankasını Eylül düzenlemesini ertelemesi için ekonomik verilerde kayda değer bir kötüleşme olması gerektiğini söyledi. ABD’nin aylık istihdam verisi bu hafta açıklanacak.

Varlık bakımından en büyük Filipin bankası olan BDO Unibank Inc. baş piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, “Tüm gözler Fed’de. Faizin Eylül ayında artırılacağı beklentileri yükseldi ve doların görünümü destek buldu” dedi.

Von, Haziran 2012’den bu yana en düşük seviyeye yöneldi. Ringit yüzde 0.6 zayıfladı. Baht yüzde 0.2 değer kaybetti.

MSCI'nin gelişen piyasa endeksi bu yıl yüzde 6.8 geriledi ve 12 aylık tahmni gelirlerin 11.2 katı işlem gördü. MSCI Dünya Endeksi yüzde 2.7 yükseldi, 16.3 katı işlem gördü.