Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türk Lirası, ABD doları karşısında yeniden tarihin en zayıf seviyelerine yaklaştı. Ancak ABD'de özel sektör istihdamının beklentilerin altında kalması sonrası TL kayıplarının çoğunu sildi.

Verinin ardından dolar endeksi yeniden 97 seviyelerine inerken, Dolar/TL de 2,77'lere kadar geldi.

Dolar dün faiz artışının yaklaştığına yönelik endişelerle yükselmişti. Atlanta Fed Başkanı Dennis P. Lockhart dün yaptığı açıklamada, faiz artışı için Eylül ayının uygun olacağını ifade etti.

BloombergHT.com'a konuşan ALB Forex Analisti Enver Erkan, dolar endeksinin haftaya sakin başladığını, ancak Lockhart'ın açıklamaları sonrası orada da bir yükseliş görüldüğünü söyledi.

TL'nin kırılganlığı artıran temel unsurlardan biri de siyasi gündem olarak karşımıza çıkıyor. Seçimin ardından geçen iki aylık süreçte henüz partilerin hükümet kurma konusundaki uzlaşmadan uzak gözükmeleri ve erken seçimin gittikçe daha fazla tartışılması, TL'nin zayıflığını artırıyor.

Felaket senaryosu

Erkan, içeride siyasi partilerden gelen açıklamaların erken seçim ihtimalini günden güne artırdığını belirterek şunları söyledi:

"Hali hazırda en büyük risk erken seçimin ve Fed'in Eylül faiz artışının bir arada olması ihtimalidir. 23 Ağustos'a kadar hükümet kurulmazsa erken seçim çağrısında bulunulabilir. Bu durumda da Kasım ayının sonunda erken seçim olabilir. Fed’in böyle bir politik belirsizlik ortamında faiz artırması, ülkeden beklenenin üzerinde bir sermaye çıkışına neden olacaktır. Fed’in mıknatıs etkisinin bizim kırılganlığımızla birleşmesi en olumsuz senaryo olur. "

Gelişen piyasa paraları zayıflıyor

Güney Kore vonu dolar karşısında yüzde 0.6 geriledi. Malezya ringiti 1998’den bu yana en zayıf seviyeye indi. Tayland bahtı 6 yılın en düşük seviyesine geriledi. 20 gelişmekte olan ülke para birimini takip eden Bloomberg göstergesi düşüşü 5. güne taşıdı ve rekor düşük seviyeye indi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 gerileyerek Hong Kong saati ile 13.02’de 891.74 puana geldi.

(15:53'te güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com