Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yurtiçi piyasalar, ABD Merkez Bankası Fed yetkililerinden gelen açıklamalar ve ABD verileri ile yön buluyor. Fed'in Eylül'de faiz artıracağı tezini güçlendiren açıklamalar doların değer kazanmasını sağlarken ABD'de özel sektör istihdamının beklentilerin altında kalması sonrası gevşedi.

Verinin ardından dolar endeksi yeniden 97 seviyelerine inerken, Dolar/TL de 2,78'lere kadar geldi.

Dolar dün faiz artışının yaklaştığına yönelik endişelerle yükselmişti. Atlanta Fed Başkanı Dennis P. Lockhart dün yaptığı açıklamada, faiz artışı için Eylül ayının uygun olacağını ifade etti.

Sabah saatlerinde dolar/TL 2,79'u test ederken, Borsa gerilemişti. Öte yandan Türkiye'nin CDS'i 240'a yaklaşırken, Türk Lirası'nın bir aylık volatilitesi de 14 seviyelerine geldi.

Phillip Capital Araştırma Müdürü Özlem Bayraktar-Gökşen yayınladığı raporda, Lockhart'ın açıklamalarının dolar endeksini 98'e çıkardığını ve TL üstündeki baskıyı artırdığını belirtti. Siyasi taraftan gelen karışık mesajların da belirsizliğe yol açtığını kaydeden Bayraktar-Gökşen, erken seçimin daha ciddi bir ihtimal olarak masada olduğunu söyledi.

Siyaset gündemi

CHP Sözcüsü Haluk Koç, AK Parti ile gerçekleştirdikleri koalisyon görüşmelerini değerlendirdi. Koç iki gün önce sona eren temasların ardından yaptığı açıklamada "Farklılıklar olacak ama uzlaşılan önemli noktalar da var" dedi.

Ankara dün MHP'den yapılan açıklamalarla çalkalandı. Reuters, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın "AK Parti ile seçim şartlı azınlık hükümetine sıcak bakıyoruz" dediğini aktardı. Gündemi derinden etkileyen açıklamaların ardından Yalçın haberi yalanladı ve muhalefette kalma tercihlerinin sürdüğünü ifade etti.

AK Parti-CHP koalisyon görüşmelerinin sona ermesinin ardından henüz net bir açıklama gelmemesi, en çok tartışılan konulardan biri olmayı sürdürüyor. Habertürk'te yer alan habere göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün sabah CHP Genel Merkezi’nde AK Parti ile 11 gün boyunca “istikşafi” amaçlı koalisyon görüşmelerini yürüten heyetle bir araya geldi. CHP heyeti, Kılıçdaroğlu’na 35 saate ulaşan görüşme maratonuna ilişkin AK Parti ile “uzlaşılan,” “uzlaşmaya yakın olunan,” “uzlaşılmayan” ve “liderlerin karar vereceği” konu başlıklarından oluşan raporunu sundu.

Kılıçdaroğlu'nun farklılıkların bilincinde olduğu ancak bunların aşılamayacak sorunlar olmadığını düşündüğü ifade ediliyor. Kılıçdaroğlu ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun vereceği karar merakla bekleniyor.

Borsa yatay

Borsa İstanbul 100 endeksi güne düşüşle başlamasının ardından günü yüzde 0.1 düşüşle 78.134 puandan tamamladı. Dolar/TL TSİ 18:30'da yüzde 0.49 artarak 2,7880 oldu. Euro/TL 3,0315 olurken, sepet kur 2,9095seviyesindeydi. 2 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 10,04 düzeyinde.

(18:30'da güncellendi)