Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de stokların gerilediğini göstermesi beklenen verinin açıklanması öncesinde yükselişi 2. güne taşıyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 0.7 kadar geriledi. ABD’nin resmi stok verisinin açıklanması öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler, 31 Temmuz itibarıyla sona eren haftada petrol stoklarında 1.63 milyon varil düşüş görüleceğini öngörüyor.

Petrol, küresel arz fazlası sorunun süreceği işaretleri ile Temmuz ayında yüzde 21 gerilemesinin ardından 5 ayın en düşüğüne yakın bir seyir izliyor. ABD’de stoklar 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor. Öte yandan Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun üyeleri pazar payını korumak amacıyla yüksek üretim yapıyor.

Sydney’deki CMC Markets baş analisti Ric Spooner, “Fiyatların tekrar düşüşe geçmeden önce bir süre daha yana hareketlenmesi yüksek bir ihtimal. Petrolde ana etmen ABD ve OPEC üretimi. Talepten fazla arz var” dedi.

Eylül vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 34 sent kadar yükselerek varil başına 46.08 dolar oldu ve Singapur saati ile 13.06’da 46.04 dolardan işlem gördü. Kontrat Salı günü 57 sent yükselerek 45.74 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 56 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 14 geriledi.

Eylül vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 38 sent kadar veya yüzde 0.8 değer kazanarak varil başına 50.37 dolardan alıcı buldu. Kontrat Salı günü 47 sent artış ile 49.99 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 4.30 dolar seviyesinde.