Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa para birimleri petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen geriliyor.

Güney Kore Merkez Bankası, bu hafta yaptığı açıklama ile ülkenin enerji faturasının 2015’in ilk 6 ayında 54.4 milyar dolara düştüğünü açıkladı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu fatura 90.5 milyar dolar seviyesindeydi. Söz konusu gerileme, petrol fiyatındaki düşüşten kaynaklandı.

Enerji faturasının düşmesi cari işlemler fazlasının ilk yarı yılda 52.4 milyar dolara ile rekor seviyeye ulaşmasına katkı sağladı. Cari işlemler fazlası bir yıl önceye göre yüzde 33 artış gösterdi.

Bu da vonun işlem ağırlıklı olarak 7 yılın en yüksek seviyesini görmesine neden oldu ve hükümetin para birimdeki yükselişi sonlandırmak için finansal çıkışları teşvik edici önlemler almasını sağladı.

Société Générale Döviz stratejisi müdür Jason Daw ve meslektaşları 2000’den bu yana petrolün 3 ay içinde en az yüzde 20 değer kaybettiği 17 periyotu analiz etti. Analistler, tüm gelişen piyasa para birimlerinin bu dönemlerde zayıflama eğilimde olduğunu belirti. Ancak bu para birimlerine Çin yuanı dahil değil. Araştırmaya göre net petrol ihracatçıları olan Türkiye, Hindistan, Endonezya, Singapur, Güney Afrika ve Güney Kore’nin para birimleri bile bu dönemlerde değer kaybediyor.

Söz konusu petrol şoklarının ilk 15’inde (2000-2014 yılları arasındaki dönem) gelişen piyasa para birimleri ortalama yüzde 2.8 geriledi.