Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yurtiçi piyasalarda koalisyon hükümetinin kurulması için kalan son 17 güne girilirken, AK Parti'nin yapacağı görüşmeler ve ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırma ihtimalleri tartışılıyor.

Türk Lirası, AK Parti'nin CHP ile koalisyon görüşmelerini yürüten heyetin başındaki Ömer Çelik'in liderlerin haftaya bir araya geleceğini açıklaması sonrası değer kazandı. Dolar/TL , açıklamaların ardından dolar endeksi ile ters hareket ederek, 2,7840 seviyelerinden yüzde 0.2 kadar gerileyerek 2,7793'e kadar düştü.

Fed beklentisi etkili oluyor

Traderlar, Fed’in faizi Eylül’de artıracağına verdikleri ihtimali rekor seviyeye çıkardılar. Gelecek ay faizde artırım yapılacağına dair olasılık Çarşamba günü yüzde 52’ye çıktı.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart’ın Salı günü yaptığı şahin açıklamalar ve Çarşamba günü açıklanan güçlü hizmet sektörü verisi Fed’in faizi Eylül’de artıracağı ihtimalini yükseltti.

New York’taki United Nations Federal Credit Union baş yatırım yetkilisi Christopher Sullivan, “Artırımı Eylül’de gerçekleştirecekleri ile ilgili daha ikna olmuş durumdayım. Piyasa düşük bir çoğunlukla bu görüşü destekliyor” dedi.

Siyaset gündemi

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, hükümet kurma süreci kapsamında CHP ile istikşafi görüşmelerde bulunan AK Parti heyetini kabulü sona erdi. AK Parti heyetinin başkanı Ömer Çelik toplantı çıkışında Başbakan Davutoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun koalisyon görüşmeleri için pazartesi günü saat 18:00'de görüşeceklerini açıkladı.

AK Parti heyetinin başkanı Ömer Çelik'in açıklamaları şöyle;

"Çok detaylı ve kapsamlı bir sunum yaptım. Bütün bir süreci baştan sona tekrar anlattım. 3 çerçevede kendimize sunumumuzu yaptım. Mutabakat noktaları, anlaşmazlık noktaları ve genel başkanların bir araya gelerek mesafe alınıp alınmayacağına karar vereceği konular. Hazırlanan rapor partinin yetkili kurumlarında ele alınacak. Pazartesi günü Bakanlar Kurulumuzdan sonra saat 18:00'de Kemal Kılıçdaroğlu ve Haluk Koç'u bekliyoruz, Başbakanımız, Kemal Bey ile görüşecek. Gelinen noktanın bir değerlendirmesi yapılacak."

Borsada yükseliş yüzde 0.8'i buldu

Borsa İstanbul 100 endeksi, günü yüzde 0.86 artışla 78.803 puandan tamamladı. Dolar/TL ise yüzde 0.46 gerileyerek, TSİ 17:45'te 2,7794 oldu. Euro/TL ise 2,0360 seviyesindeydi.

Sepet kur 2,9078 düzeyine gelirken, 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi yüzde 10,01 oldu.

(17:47'de güncellendi)