Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yirmi yılı aşkın tecrübeye sahip Thomas Schroeder, Nisan ayında Çin piyasasında kar elde etmeyi başarmıştı. Ardından Hong Kong’ta işlem gören Çin şirketleri serbest düşüşe geçti.

Chart Partners Group Ltd.'nin kurucusu ve direktörü Schroeder, Çin hisselerindeki düşüşün yakın bir zamanda sona ermeyeceğini ifade etti. Schroeder, “Hükümetin piyasaları dengede tutmaya yönelik çabalarına rağmen Şanghay Bileşik Endeksi iki ayda Çarşamba günkü kapanış seviyesinden yüzde 16 düşerek 3,100 seviyesine gerileyecek. Hong Kong’ta işlem gören hisse senetlerinin göstergesi olan Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 10 civarlarında düşecek” şeklinde konuştu.

Schroeder’e göre Çin ekonomisinde büyümenin yavaşlaması ve düşüşe geçen emtia fiyatları, endekslerin, gösterge hisse senedi piyasası destek seviyelerinin altına düşme ihtimalini yükseltiyor. Teknik analistler grafiklerdeki bu çizgilerin fiyatlar için zemin oluşturduğunu belirtiyor. Uzmanlar ileride yaşanacak olan durumları tahmin edebilmek için geçmişteki örnekleri değerlendiriyorlar.

UBS AG'nin eski teknik analiz şefi Schroeder, Bangkok'tan telefonla yaptığı açıklamada, “Şimdilik gerileme dönemindeyiz. Bu durumu şu an fark etmiyoruz. Çin hükümetinin Şanghay piyasasını destekleme girişiminde bulunacağına eminim. Fakat önümüzdeki iki ay içerisinde bu seviyelere ulaşmaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.

Schroeder, Şanghay Bileşik Endeksi'nin 3,400 puan seviyesine gerilemesini bekliyor. Schroeder’in tahminlerine göre Çarşamba gününü 3,694.57 puan ile kapatan endekste 3,400 puan seviyesi aşılırsa ek düşüşler yaşanacak.

Hang Seng China Enterprises Endeksi Perşembe günü yüzde 0.3 düşüş gösterirken, Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.9 gerileme kaydetti.

Schroeder, “Büyük hareketlerin görülmesini bekliyoruz. Şanghay’da durum kötü görünüyor ve küresel döngü biraz daha zayıf seyretmeye başladı. Bu durum baskıları artırabilir” diye konuştu.