Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Türk varlıkları yarın yapılacak ve muhtemelen AK Parti-CHP koalisyonu ile ilgili son kararın verileceği görüşme öncesi açıklamaları değerlendiriyor. Çin'in küresel piyasaları sarsan ikinci devalüasyon hamlesi ise önemli para birimleri üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

Borsa dün kaydettiği 6 ayın en ciddi yükselişinin ardından güne düşüşle başladı. Bu harekette kar satışlarının ve siyaset kanadından gelen erken seçim ihtimalini öne çıkaran açıklamaların etkili olduğu ifade ediliyor.

Siyaset gündemi

Tüm Türkiye yarın saat 14'te Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmeye kilitlendi. Yarın yapılacak toplantıda koalisyona ilişkin nihai bir mesaj verileceği Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından dile getirilmişti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin hükümet kurmak için 45 günlük sürenin 23 Ağustos gününde dolduğunu anımsatarak, "Koalisyon görüşmelerinde müzakereler uzarsa bu 45 gün sizin için olmazsa olmaz koşul mudur, bunu esnetmeyi düşünür müsünüz?" sorusuna, "Benim 45 günün dışına taşan bir esnetme yetkim yok. Bunların hepsi benim 45 günlük süre içerisindeki atacağım adımlardır. Ama kronolojik süreci nasıl değerlendiririm, o biraz bana kalsın" yanıtını verdi.

Reuters'da yer alan habere göre ise anketlerde oylarını 2-2,5 puan artırdığını gören AK Parti'de ibre 22 Kasım'da yapılacak bir erken seçimi gösteriyor.

AK Parti'li yetkililer, 15 Kasım'daki G20 zirvesini izleyen 22 Kasım'da erken seçim ihtimalinin öne çıktığını belirtiyorlar. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün yaptığı açıklamaların Ak Parti ile CHP'nin ortak bir hükümet kurabileceğine yönelik umutları zayıflattığı belirtilen haberde AK Parti'li yetkililerin erken seçimin "bir adım" daha yakın olduğunu söylediği kaydediliyor. 

Küresel piyasalarda "Çin dalgası"

Tüm dünyada piyasaları Çin'in yuanı ikinci kez devalü etme kararı tartışılıyor. Çin Merkez Bankası (PBOC), dünkü yüzde 1.86'lık devalüasyondan sonra yuan referans kurunu bugün de yüzde 1.62 daha düşürdü. Böylelikle PBOC son iki günde referans kuru toplam yüzde 3.48 düşürmüş oldu.

Bu hamlenin ardından yatırımcılar küresel düzeyde güvenli varlıklara yöneldi. Dolar ve euro değer kazanırken, gelişen piyasa para birimleri değer kaybediyor.

Türkiye'nin riski artıyor

Türk ekonomisinin riski son dönemde yaşanan siyasi belirsizlik, terör olayları ve gelişen piyasalardan yaşanması beklenen sermaye çıkışı nedeniyle artıyor. Türkiye'nin CDS'si bugün 1,5 yıla yakın bir sürenin ardından ilk kez 250 seviyesini gördü. CDS 250 seviyesini en son 26 Mart 2014'te yerel seçimlere birkaç gün kala test etmişti.

Türk varlıkları kırılganlığını sürdürüyor

Türk Lirası bugün dolar karşısında tutunurken, Çin'in devalüasyon hamlesi sonrası güvenli varlık talebiyle yükselen euro karşısında değer kaybediyor. Sepet kur ise 2,93'ü aşarak tarihin en yüksek kapanış seviyesine çıktı.

Borsa İstanbul 100 endeksi dün yüzde 2.78'lik artış yaşamasının ardından bugün kar satışları ve erken seçim ihtimalini artırabilecek açıklamaların etkisiyle geriliyor. BIST 100 TSİ 17:21'de yüzde 1.8 düşüşle 78.267 puandaydı. Dolar/TL ise yatay seyirle 2,7749 oldu. Euro/TL yüzde 1.15 yükselerek 3,1034 seviyesindeydi.

Sepet kur 2,9345 olurken, 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 10,01 oldu.

(17:21'de güncellendi)