Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ringgitin 1998’den bu yana gösterdiği en sert düşüş, dönemin Başbakanı Mahathir Mohamad ve hedge fonu yöneticisi George Soros arasında yaşanan uyuşmazlığı hatırlatıyor.

Ringgit dolar karşısında geçtiğimiz hafta yüzde 3.8 geriledi. Merkez bankası Guvernörü Zeti Akhtar Aziz Perşembe günü Döviz rezervlerinin onarılmasının gerekeceğini söyledi. Döviz rezervi 2010’dan bu yana ilk kez 100 milyar doların altına geriledi. Aziz, para biriminde sabit kur uygulanması veya sermaye kontrollerine girişilmesi olasılığını saf dışı bıraktı. 17 yıl önce Malezya döviz kurundaki düşüş ile mücadele edebilmek için bu çözümlere başvurmuştu. Mahathir o dönemde yabancı yatırımcıları ringgitteki çöküşten sorumlu tutmuş ve suçlamıştı. Mahathir, Soros’a durumdaki payından dolayı “moron” demişti.

Singapur’daki Bank of America Merrill Lynch ekonomistlerinden Chua Hak Bin, “Yansımalar 1997/98 yıllarındaki hedge fonu atakları ile ilgili anıları yeniden canlandırıyor. Sermaye kontrollerinin olası olduğunu düşünmüyoruz. Ancak döviz rezervlerindeki hızlı düşüş dikkate alındığında göz ardı edilemez” dedi.

Malezya ringgiti Pazartesi günü düşüşü sürdürdü ve Asya’daki kayıplara öncülük etti. Asya paralarındaki düşüşte politik skandallar, yuanın devalüasyonu ve Fed’in faiz artırımı olasılığı etkili oldu. Malezya ringgiti geçtiğimiz yıl yüzde geriledi. Mahathir’in sermaye kontrolleri uygulama kararı aldığı Eylül  1998 öncesindeki 1 yılda yüzde 30 değer kaybı yaşamıştı. Bazı yatırımcılar tekrar riskinin bulunduğunu ve Malezya’dan çıkışları hızlandırdığını belirtiyor.

Ringgit geçtiğimiz 8 gün boyunca geriledi. Ringgit dolar karşısında yüzde 1 değer kaybederek Kuala Lumpur saati ile 10.54’te 4.1215 seviyesinden işlem gördü. Para birimi erken saatlerde 4.1340 ile 17 yılın en düşük seviyesine gördü.