Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

Gelişen piyasalardaki satış dalgası Avrupa ve ABD hisse senetlerinde kayıpları tetiklerken, zayıf tüketici fiyatları endeksi verisi, Fed'in bir sonraki faiz adımının zamanlaması ve hızına ilişkin fikirleri değiştirmede fazla birşey yapmadı.

Gelişen piyasalarda sıkıntı yaratan satış dalgası, hisse senetlerinin son dört yılın en düşük seviyesine inmesi ile birlikte daha da kötüleşirken, Vietnam ve Kazakistan, Çin'in şok devalüasyonuna uyum sağlayabilmek için paralarını devalüe etti. ABD'de faizin artırılacağına ilişkin beklentiler endişeleri artırırken, traderlar, enflasyonun Fed'in hedef seviyesinin altında kalmasına rağmen, gelecek ayki faiz artırımının olasılığını yüzde 50-50 olarak görüyor.

Florham Park, New Jersey'de Stifel, Nicolaus & Co. para yöneticisi Chad Morganlander, "Çin haberlerinden kaynaklanan sarhoşluk etkisi var," dedi ve "Emtiada yalnızca arz sıkıntıları yok, aynı zamanda, Çin'den kaynaklanan eksiklikten dolayı talep eğrisinde de açık bir değişim var" şeklinde görüş bildirdi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 10:14'te yüzde 0.6 aşağıda seyrederken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1 kaybetti ve gelişen piyasa hisse senetleri 2011'den bu yana en düşük seviyeyi daha da aşağı taşıdı. Altın ve gümüş, hisse senetlerindeki düşüşlerin güvenli liman taleplerinia rtırmasının etkisi ile değer kazandı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 2.21'e çıkarken, dolar dalgalı seyretti.

Fed Temmuz ayı toplantı tutanaklarını TSİ 21.00'de açıklayacak ve bu tutamaklar, Fed'in faiz artırımının zamanlaması ve hızına ilişkin işaretler verebilir. Bu politika toplantısı, bazı yatırımcıların faiz artırımının Eylül'de yapılacağına ilişkin beklentilerini azaltmalarına neden olan sürpriz Çin devalüasyonundan sonra yapılmıştı.

(17:30'da güncellendi)