Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Merkez Bankası'nın ekonomistlere yaptığı sunuma katılan isimler, para politikasının ABD Merkez Bankası Fed'in hamlelerine bağlı olarak sıkılaştırılacağı görüşünü bildirdiler.

Bloomberg HT'ye konuşan Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer Merkez'in Fed'i bekleyerek faiz artışına gideceği yönünde mesaj verdiğini söyledi.

Halk Yatırım'ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, TCMB'nin Banka Ekonomistleri Bilgilendirme Toplantısı'na ilişkin, Fed'in normalleşme süreci başladığında, bir haftalık repo ihale faiz oranının artırılarak politika faizi olmasıyla sadeleştirme sürecinin belirginleşeceği belirtildi" dedi.

İş Yatırım'dan Muammer Kömürcüoğlu ise dünkü açıklamadan sonra oluşan belirsiz tablonun bugün biraz daha netleştiğini vurguladı. Analist, tahminlerinin bankanın politika faizini altı ay içinde yüzde 7,5'den "kademeli olarak" 9,5'a çıkaracağı yönünde olduğunu söyledi.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, 30 Temmuz'da yaptığı sunumda para politikasında sadeleşme ve normalleşme döneminin başlayacağını belirtmişti. TCMB dün gerçekleşen Para Politikası Kurulu'nun ardından sadeleşme yolundaki ilk adımı kamuoyuna duyurmuştu. Buna göre faiz koridoru, 1 hafta vadeli repo ihale faiziyle simetrik olarak daraltılacak.

Piyasalar dün yapılan açıklamayı tatmin edici bulmasa da, bugünkü sunumda sıkılaşma yolunda daha net mesajlar verilmesi piyasaları rahatlatabilir.

Dolar/TL dünkü açıklamaların sonrasında 2,90'ı aşarken, Euro/TL de 3,20'nin üstüne çıkmıştı.