Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kıymetli metalde en üst düzey tahminciler arasında yer alan Oversea-Chinese Banking Corp. (OCBC), Fed’in faiz oranlarını bu yıl artırma yolunda ilerlediğini ve bu durumun altına zarar vereceğini ifade etti.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomistlerinden Barnabas Gan, “Fed’in faiz artırım hikayesi, altında yıl sonunda ons başına 1,050 dolar seviyesine gerileneceği görüşümüzü korumamızın ana nedeni. Fed’in Eylül veya Aralık’taki faiz artırımı piyasa katılımcılarının izlediği ana faktör olacak” dedi.

Spot altın bu hafta her gün yükseliş gösterdi ve bir aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. Altındaki yükselişte Fed’in Temmuz ayı tutanaklarında düşük enflasyon endişesine vurgu yapılması etkili oldu. Bu da yatırımcıların Eylül ayı beklentilerini azaltmalarına neden oldu. Hisse senetleri ve gelişen piyasa para birimleri, Çin’in yuanı geçtiğimiz hafta devalüe etmesinin ardından değer kaybetti. Çin, küresel ekonominin duraksayacağı endişelerini alevlendirdi. Dolayısıyla güvenli liman olarak nitelendirilen altına talep artış gösterdi. Ancak Gan’a göre bu gelişmeler Fed’i faiz artırımını 2016’ya ertelemeye sevk etmeyecek.

Gan, Bloomberg’e verdiği röportajda, “ABD borçlanma maliyetlerinde yükseliş görüleceği beklentisi dolarda artış ve altında düşüş getirecek” dedi.