Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’da düşen büyüme beklentileri ek genişleme beklentilerini artırıyor. Yatırım bankaları Japonya için büyüme tahminlerini üst üste düşürdüklerini açıklıyor. Merkez bankası ise tahminlerinde güncelleme yapmazken, giderek fazla iyimser bir konumda yer alıyor.

Ekonomistler Mart 2016’da bitecek mali yılda ekonominin yüzde 1.2 büyümesini bekliyor. BOJ’un tahmini ise yüzde 1.7 seviyesinde. Bu durum merkez bankasının 30 Ekim’de büyüme tahminlerini aşağı yönlü güncellemesi sonucunu doğurabilir. Piyasalar söz konusu gelişmenin yeni bir genişleme hamlesine yol açacağı spekülasyonu yapıyor. Petrol ve diğer emtiadaki düşüşün enflasyon beklentilerini bozmasıyla böyle bir adımın sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

Eski bir BOJ yetkilisi olan JPMorgan ekonomisti Masamichi Adachi, büyüme tahminini düşürmenin BOJ’u zor bir karar almak zorunda bırakacağını belirterek, “Bankanın enflasyon tahminini yakalayamama riski arttıkça ek genişleme söylentileri de artacaktır” dedi.

Ağustos ayı başında yapılan bir ankete katılan 37 ekonomistin 12’si Ekim sonunda BOJ’un ek genişleme yapmasını beklediğini belirtti. Adachi ise büyüme tahminlerinin düşmesine karşın BOJ’un yeni bir hamle yapmayabileceğini kaydetti. Adachi’te göre düşen tahminler hala yüzde 0.5’lik uzun süreli büyüme potansiyelinin yukarısına işaret ediyor.