Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:40'ta güncellendi)

ABD hisseleri, Standard & Poor’s 500 Endeksi’nin finansal krizden bu yana en sert iki günlük düşüş ile düzeltmeye girmesine neden olan küresel satış dalgasının ardından kayıplarının bir kısmını geri aldı.

S&P 500 Endeksi, Pazartesi gününü Mayıs ayında gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 11 düştükten ve böylelikle 2011 yılından bu yana ilk kez düzeltme olarak tanımlanan duruma girdikten sonra, yüzde 1.3 yükselerek, New York saati ile 13:46'da 1,914.97 seviyesine şıktı. Dow Jones Endeksi 191.28 puan ya da yüzde 1.2 yükselişle 16,062.63 puana ulaştı. Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 1.9 tırmandı ve bu yılın en güçlü kazancına yöneldi.

Fab Beş olarak bilinen ve FAcebook Inc., Amazon.com Inc., Google Inc., Netflix Inc. ve Apple Inc.'den oluşan hiss senedi grubu, yükselişe en fazla katkıda bulunan gruptu ve her biri, önceki üç seansta değerlerindeki toplam 200 milyar dolarlık erimenin ardından en az yüzde 2.6 yükseldi. Netfliz yüzde 7 sıçrarken, Apple Ocak ayından bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirdi.

Los Angeles'ta Wedbush Securities ınc. hisse senedi işlemleri idari direktörü Michael James, "Son dört gündeki satış dalgasının boyutu ve Çin'in piyasa kapandıktan sonra faiz indirmesi dikkate alındığında, piyasanın yükseldiğini görmek şaşırtıcı değil," dedi ve "Soru şu; bu seviyeler tutunacak mı, yoksa volatilitenin diğer bir günü mü?" şeklinde görüş bildirdi.

Vadeli kontratlar, Çin’in 1996'dan bu yana en büyük hisse senedi düşüşünü önlemekve derinleşen ekonomik yavaşlamayı tersine çevirmek için, faiz oranlarını ve bankaların zorunlu karşılıklarını Kasım ayından bu yana beşinci kez düşürmesi ardından kazançlarını kısa bir süreliğine genişletti.

(21:40'ta güncellendi)