Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları altı yılın en düşük seviyesi yakınında, bakır vadelileri yılbaşından bu yana yüzde 20 değer kaybetti ve daha geniş çaplı bir panik, Çin'deki sert yavaşlama endişelerine bağlı olarak, emtia piyasasını salladı.

Emtia konusunda emektar yatırımcı Jim Rogers, Market Watch'ta çıkan habere göre, şu an için ham madde sektöründe aşağı beklentiye sahip olmak için çok fazla sebep olduğunu, ancak baskı altındaki bu sektörün geri dönüşünün hafife alınmaması gerektiğini söyledi.

Rogers, "Emtia grubu düşünüldüğünde, herşey arz ve talebe bağlı ve arzda büyük çaplı geri çekilmeler var. Bazı tarım ürünlerinde zaten arz sorunlu ve petrol ürünleri ile ilgili problemlerimiz olacak" dedi.

Rogers, ayrıca, "Bu nedenle, emtia grubunda boğa piyasalarının ilelebet uzaklaştığını düşünmüyorum. Zira arz bir faktör olacak. Eğer arz yoksa, yatay ya da hatta azalan talep ile de boğa piyasası olabilir" şeklinde konuştu.

Rogers'ın yotumları, doğal kaynakların en önemli tüketicisi Çin'in ekonomik büyümesine ilişkin endişeler ile tetikleen büyük çaplı bir piyasa kargaşasının aardından geldi. Çin Merkez Bankası ülke ekonomisini ve finansn piyasalarını desteklemek için gevşeme yönünde bazı adımlar attı, ancak yatırımcılar bu adımları fazla dikkate almadı ve Çin hisseleri bugün de düşüşle kapandı.