Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:15'te güncellendi)

Altın, Fed'in faiz artırımını beklemeye alabileceğine ilişkin işaretlerle birlikte, son dört günde ilk defa yükseldi. Altın destekli fonlarda ise Ocak ayından bu yana en büyük varlık artışı oldu.

New York Fed Başkanı William C. Dudley, Çarşamba günü önceden programlı olmayan konuşmasında, Eylül ayında faiz artırımına gitmenin, zayıflayan Çin ekonomisine ilişkin korkuların tetiklediği piyasa kargaşasının ardından, artan bir şekilde şüpheli hale geldiğini kaydetti. Düşük faiz beklentileri, yatırımcılara faiz ödemesi yapmayan altını, hisse senedi ve tahvillere karşı daha rekabetçi hale getiriyor.

Altın yüzde 0.3 yükselerek, Londra saati ile 11:06'da ons başına 1,129.11 dolara çıktı. Gümüş, platin ve palladyum yüzde 1'den fazla artış gösterdi. Değerli metaller bu haftanın başında güçlü düşüşler yaşadı ve palladyum beş yılın en düşük seviyesine indi.

ICBS Standard Bank Plc değerli metaller strateji müdürü Tom Kendall, "Piyasada hava, sanki sakinlik biraz geri dönmüş ve volatilite azalıyor şeklinde," dedi ve "Satışların bir kısmı, özellikle kısa vadeli varlıklarda aşırıya kaçtı" şeklinde görüş bildirdi.

Değerli metaller bu haftanın başlarında, Citigroup Inc.'nin altın, gümüş ve diğer emtia için fiyat tahminlerini düşürmesi ile birlikte, talebe yönelik endişelerin etkisi ile güçlü düşüşler gerçekleştirdi ve yatırımcılar paralarını son beş günde ilk kez altın destekli exchange traded fonlarından (ETF) çektiler. Altın Ağustos ayında halen yüzde 3 yukarıda ve Mayıs'tan bu yana ilk aylık yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Sydney'de Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Dudley'in yorumları, faiz normalleştirmesinden ne kadar uzakta olduğumuzun teyidiydi," dedi ve "Orta vadede, bu durum altın için yukarı yönlü faktör" şeklinde görüş bildirdi.


Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, Salı günkü yüzde 1.3'lük kaybın ardından, yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,128 dolara çıktı. Altın destekli exchange traded fonlarındaki altın varlıkları, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, Çarşamba günü 7.9 ton artarak 1,527.63 tona ulaştı.

Spot gümüş yüzde 1.3 yükselerek ons başına 14.303 dolara çıktı ve altı yılın en düşüğünden toparlandı. Palladyum yüzde 2.8 yükselişle ons başına 547.55 dolara çıkarken, platin yüzde 1.5 yükselişle ons başına 997.75 dolara ulaştı.

(15:15'te güncellendi)