Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Chicago’daki ABD hisse senedi vadelileri, Londra’da bakır ve Japonya’da yene ait üç fiyat tablosu Çarşamba günü Çin saati ile 09.30 ila 15.00 arasında büyük bir fark göstermedi. Bu göstergelerin hepsi en büyük değişken güç olan Şanghay Bileşik Endeksi ile yön buluyordu.

Çin hisselerinin gösterge endeksi, uzun zamandır dünyanın geri kalanından farklı bir hareket izliyor ancak birdenbire dünyanın küresel piyasaları için öncü bir gösterge haline geldi. Traderlar, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi ile ilgili onlara yol gösterecek her şeye sarılmaya başladı. Asya’nın en deneyimli para yöneticilerinin bazılarına göre Çin hisse senedi fiyatları ülkenin ekonomik durumu ile ilgili az bir öngörü sağlıyor.

Çin piyasası, ekonomik temellere pek önem vermeyen bireysel ve devlet bağlantılı yatırımcıların işlemleri ile domine edilirken, öte yandan rekor seviyedeki kaldıraçlı işlemlerin geriliyor. Kaldıraçlı işlemlerdeki yükseliş hisse senedi değerlemelerini Haziran ayından dünya genelindeki en yüksek seviyeye çıkarmıştı. Ülkenin ekonomik büyümesi ile ilgili ana gösterge, Şanghay Bileşik Endeksi’nin geçtiğimiz yıl yüzde 53 yükselmesine karşın 2015’te birden fazla yılın en düşük seviyesine geriledi.

Singapur merkezli Aberdeen Asset Management, “Çin piyasası yüksek derecede spekülatif” değerlendirmesi yaptı.