Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatının 6 yılın en düşük seviyesinde seyretmesi ile birlikte üreticiler borçları ödeyebilmek için yarım trilyon dolara ihtiyaç duyuyor. Bazıları hayatta kalamayabilir.

Faizi yüzde 10 veya daha yüksek olan petrol ve gaz şirketi tahvillerinin sayısı, geçtiğimiz yıl üçe katlandı. Tahvil faizinin yüzde 10’larda seyretmesi sıkıntı sinyali veriyor. Bloomberg’in derlediği verilere göre Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da bu tahvilleri tutan şirket sayısı 168 seviyesinde. Net borç kazanç oranı 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Londra’daki Norton Rose Fulbright LLP birleşme ve satın almalar ortağı Kimberley Wood, “Petrol sektörünün görünümü ve şekli önümüzdeki 10 yılda değişiklik gösterebilir. Fiyatlar bu seviyeler kalırsa iflas ve haciz işlemleri yükselecektir” dedi.

BMI Research’e göre borç ödemeleri bu 10 yılın geri kalanında artış gösterecek. Bu yıl vadesi gelen tahvil ödemesi 72 milyar dolar. Bu miktar,  2016 yılı için yaklaşık 85 milyar dolar, 2017 için ise 129 milyar dolar.  Yaklaşık 550 milyar dolarlık tahvil ve borcun vadesi önümüzdeki 5 yılda gelecek.