Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Metaller, Çin’in hisse senedi piyasası 1996 yılından bu yana en sert düşüşünü durdururken, New York Fed Başkanı William C. Dudley'nin ABD'de faiz oranlarının artırılacağı yönündeki beklentileri düşüren yorumlarının ardından yükselişe geçti.

Bakır, Çarşamba günü yüzde 2.6’lık düşüşünün ardından yüzde 1.5 artış gösterdi. Alüminyum yüzde 1.1’e kadar yükseldi. 22 ham maddenin işlem gördüğü Bloomberg Emtia Endeksi, Çarşamba gününü 1999'un Ağustos ayından bu yana en düşük seviyede kapatmasının ardından yüzde 1 kadar yükseldi.

Asya hisseleri, New York Fed Başkanı William C. Dudley’nin küresel piyasalardaki son sarsıntının Eylül ayında gerçekleşmesi beklenen faiz artırımının “daha az zorunlu” olacağını ifade etmesinin ardından ABD hisselerindeki ralliyi takip etti. ABD'de faiz oranlarının Eylül ayında yükseltileceği beklentisi, doları yukarı iterken, ham maddeleri varlık sınıfı olarak daha az çekici kılarak emtiayı olumsuz yönde etkiledi. Bloomberg Dolar Endeksi Çarşamba günü 1 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeye gelmesinin ardından yatay seyrediyor.

Hong Kong’taki Argonaut Securities Asia analisti Helen Lau, “Fiyatların büyük çapta tekrar yükselişe geçmesi çok zor. Çin’deki talebe bağlı olarak fiyatlarda düşüş geleceğine yönelik görüşler mevcut ve esas güveni sağlayacak olan bu” dedi.

Üç ay vadeli Bakır, Londra Metal Borsası’nda yüzde 1.1 artarak Hong Kong saati ile 12.50’de ton başına 4,990.5 dolardan işlem gördü. Alüminyum yüzde 0.7 artarak ton başına 1,542 dolardan işlem gördü.