Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa ve Japonya’dan ek parasal genişleme gelmesi ihtimali yatırımcının radar ekranına tekrar girerek bu hafta euro ve yende görülen yükselişleri dizginledi.

Euro dolar karşısında, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Peter Praet’in AMB’nin varlık alım programını genişletmeye istekli olduğunu söylemesinin ardından Çarşamba günü yüzde 2 geriledi. Bölge genelinde enflasyon görünümünün kötüleşmiş olabileceği tartışılıyor. Yen, Japonya Merkez Bankası Guvernörü Haruhiko Kuroda’nın merkez bankasının parasal genişlemeyi artırmak istemesi halinde elinde “pek çok opsiyonu” olduğunu belirtmesinin ardından zayıf seyri sürdürdü. Kuroda, küresel finans piyasalarındaki volatiliteden kaynaklı riskleri takip ettiğini ifade etti.

Euro ve yen dolar karşısında Pazartesi günü 7 ayın zirve seviyelerine yükseldi. Çin’in yuanı devalüe etmesi ile tetiklenen küresel piyasalardaki düşüş Fed’in gösterge faiz oranını gelecek ay artıracağı beklentilerini zayıflattı. Çin Merkez Bankası Salı günü faiz oranlarını düşürdü. Amplifying Global FX Capital direktörü Gref Gibbs’e göre diğer ülkelerdeki politika yapıcılar da aynı girişimde bulunmaya hazırlanıyor.

Gibbs, “Faiz artırım beklentilerinin gerilemesi ile piyasa yeniden parasal genişlemenin artırılmasına odaklanıyor, yani temel olarak Çin’de ve diğer ülkelerde daha fazla küresel parasal genişlemeye odaklanılıyor” dedi.