Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde, tüketici ve işletme harcamalarındaki daha büyük çaplı artışların ABD ekonomisindeki genişlemenin yolunda gittiğini göstermesi ile birlikte, ilk açıklanan rakamdan daha hızlı büyüdü. Ancak stoklardaki artış, böylesine güçlü bir büyümenin kısa vadede sürdürülmesinin zor olduğunu işaret etti.

ABD'de gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH), diğer bir deyişle ekonomide üretilen mal ve hizmetlerin tümünün toplam değeri, yılın ikinci üç aylık döneminde yıllıklandırılmış rakamla yüzde 3.7 büyüdü ve Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin tümünden daha iyi çıktı. Ekonomi, böylelikle, Ticaret Bakanlığı'nın geçen ay açıkladığı önceki rakam olan yüzde 2.3'ten daha hızlı büyüdü.

İstihdamdaki artış ile birlikte daha iyi duruma gelen Amerikan halkı, artan konut fiyatları ve ucuz akaryakıt, ekonomiyi yılın ikinci yarısında muhtemelen desteklemeye devam edecek. Aynı zamanda, stoklardaki rekor artış, halihazırda yükselen dolar ve gelişen piyasalardaki düşüşlerin ihracatı olumsuz etkilemesi ile güçlüklerle karşılaşan imalat sanai için diğer bir zorluğu oluşturuyor.

New York'ta TD Securities USA LLC araştırma ve strateji başkan yardımcısı Millan Mulraine, veri öncesi yaptığı değerlendirmede, "Ekonomi yılın ikinci yarısının başlarında güçlü konumda," dedi ve "İleriye yönelik görünüm, küresel piyasalardaki olumsuz seyir ile uğraşmak durumunda" şeklinde görüş bildirdi.

New York'ta JPMorgan Chase & Co. baş ekonomisti Michael feroli, "Ekonomi sağlam görünüyor," dedi ve "İç talepte oldukça hoş bir geniş tabanlı toparlanma var" yorumunda bulundu.

Bu veri, Fed politika yapıcılarının, büyümenin 2006'dan bu yana yapılacak ilk faiz artırımı ile başa çıkabilecek denli güçlü olup olmadığını tartıştıkları bir dönemde geldi. İstiham piyasası resesyonun sona ermesinden bu yana iyileşirken, enflasyon merkez bankasının hedefinin oldukça altında kaldı. Buna ek olarak, hisse senetlerinde küresel düşüş de faiz artırımının geciktirilmesine yol açabilir.

Bloomberg'in anketine katılan 79 ekonomistin büyüme tahminleri yüzde 2.3 ile yüzde 3.6 arasında geldi.

Öte yandan, Fed'in enflasyonu izlemede tercih ettiği çekirdek PCE fiyat endeksi, yıllık bazda yüzde 1.8 ile beklenene paralel çıktı ve önceki ayla aynı seviyede gerçekleşti. Fed'in enflasyon hedefi yüzde 2 ve ABD merkez bankası faiz artırımına gitmek için enflasyonun hedef seviyeye çıkmasını istiyor.  Manşet PCE ise yıllık bazda yüzde 2.1 ile yüzde 2.0 beklentinin üzerinde gerçekleşti.