Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de işsizlik maaşından yararlanmak için başvuranların sayısı geçen hafta son üç haftanın en düşük seviyesine geriledi ve bu durum, süregelen talebin işverenleri çalışan sayısını azaltmamaya yönelttiğini işaret ediyor.

İşsilik başvuruları, 22 Ağustos ile biten haftada 6,000 düşerek 271,000'e indi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, bu verinin 274,000 çıkması bekleniyordu.

İşsizlik oranının düşmesi ile birlikte kalifiye işçiye yönelik talep, insan kaynakları yöneticilerini personel seviyesini satışlarla uyumlu seviyede turmaya ikna ediyor. Güçlenen iş güvenliği ile birlikte ücretlerdeki artışlar, ekonominin yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamalarına daha büyük çaplı bir destek sağlayacak.

West Chester, Pennsylvania'da Moody’s Analytics Inc. kıdemli ekonomisti Aaron Smith, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Şirketler, kaliteli çalışanlar olmasa bile, çalışanların işten ayrılmalarından endişe duyuyor. Zİra onların yerine yenilerini bulmak zor olacak," dedi ve "Ücret baskıları artmalı ve tüketici harcamalarının görünümüne pozitif katkı yapmalı" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in anketine katılan 70 ekonomistin tahminleri 260,000 ile 280,000 arfasında geldi ve önceki haftanın verisi revize edilmeden önce 277,000 olarak açıklanmıştı. Temmuz ortası itibariyle başvurular 255,00'e düştü ve Kasım 1973'ten bu yana en düşük seviyesine indi.