Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sterlin, yatırımcıların İngiltere’nin para biriminin gelecekte izleyeceği yol ile ilgili ipuçları için Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasına odaklanırken, üç hafta içerisinde euro karşısında en uzun yükselişiyle doğru yolda olduğunu gösteriyor.

Sterlin Avrupa birliği parası euro karşısında yükselişini üçüncü güne taşıyor. Hisse senedi piyasaları emtia fiyatlarının yanı sıra gerilerken, sterlin de 24 Ağustos’ta üç aydan daha uzun bir süre içerisinde kaydettiği en düşük seviyeden tekrar yükselerek kazançlarını genişletiyor. Euro, piyasa gerilimi hafiflerken, Çarşamba günü Avrupa Merkez Bankası’nın gerektiği takdirde, teşvik programını genişletmek için hazır olduğunu açıklamanın ardından baskı altında kalmıştı. Buna kıyasla, traderlar hala İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranlarını arttıracağı yönünde tahminde bulunuyor.

Frankfurt’taki Commerzbank AG döviz kuru stratejistlerinden Thu Lan Nguyen, “Sterlin şu anda dış etkenler tarafından yönlendirilen başlıca para birimi. Aradığımız asıl şey, euro/sterlini etkileyecek olan Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası hakkındaki spekülasyonlar” şeklinde konuştu.

Sterlin, 7 Mayıs’tan bu yana kaydettiği en düşük seviyeye gerileyerek 24 Ağustos’ta 74.23 peniye gelmesinin ardından yüzde 0.3 değer kazandı ve Londra saati ile 13.35’te euro başına 72.96 peni oldu. Sterlin ayrıca yüzde 0.2 düştü ve 1.5433 dolara geldi.