Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye’nin son yıllardaki en efektif ekonomik reformlarından biri dağılmak üzere olabilir.

Bankacılık regülatörü, bir yılda yüzde 50 şişen tüketici borç yükünü frenlemek amacıyla, 2014 yılı başında kredi kartı sağlayıcılarına ödemeleri taksitlendirme konusunda sınırlandırma getirmişti. Taksit kısıtlaması getirilen mallar arasında telefon ve mücevherat gibi pahalı ithal eşyalar bulunuyordu. Söz konusu önlem, G-20 ülkeleri arasındaki en büyük cari işlemler açığının azaltılmasına yardımcı oldu ve tüketici kredilerini yavaşlattı. Türkiye böylece kredi derecelendirme kuruluşlarından ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) övgü aldı. Ancak ekonomik büyümenin yavaşlaması ve seçimlerin yaklaşması ile birlikte şu sırlar regülatör kuralların gevşetilebileceğini söylüyor.

Londra’daki GAM UK Ltd. yatırım direktörü Paul McNamara, “Herhangi bir tür kredinin tekrar yükselmesine izin vermek çok tehlikeli” dedi.

Tüketici kredilerinin gevşetilmesi ihtimali, para politikasının sıkılaştırılması gerektiğini belirten analistlerin çağrılarına ters düşüyor. Öte yandan zayıflayan lira enflasyonu yeniden alevlendirmekle tehdit ediyor.

BBDK Başkanı Mehmet Ali Akben’ın yapması söz konusu düzenleme, göreve Mayıs ayında gelmesinden bu yana gerçekleştireceği ilk büyük politika değişikliği olabilir.