Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in para birimi yuan, merkez bankasının referans kurda 5 ayın en büyük artışını yapmasının ardından Nisan ayından bu yana en büyük yükselişi kaydediyor.

Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) günlük fiksingi Cuma günü 0.15 güçlenerek dolar başına 6.3986 seviyesine geldi. Konu ile ilgili bilgi sahibi kişilerin ifadelerine göre Çin, devalüasyon sonrası yuanı desteklemek için ihtiyaç duyulan doları elde etmek amacıyla bu ay ABD Hazine tahvili varlıklarını azalttı. Politika yapıcıların 3 Eylül’deki II. Dünya Savaşı zaferinin kutlanacağı askeri geçit töreni öncesinde hisse senetlerini istikrarlaştırmak istediği belirtiliyor.

Hong Kong’daki Brilliant and Bright Investment Consultancy Ltd. analisti Daniel Chan, “Çin, tören yaklaşması ile görünümü korumak istiyor. Fiksing, piyasayı sakinleştirme ve yuan devalüasyon beklentilerini sınırlandırma arzusunu gösteriyor” dedi.

Yuan dolar karşısında yüzde 0.21 yükselerek Şanghay saati ile 09.51’de 6.3920 seviyesine geldi.Yuan böylece 28 Nisan’dan bu yana en büyük yükselişi gösterdi. Onshore spot oranının, PBOC fiksinginin her iki yönünde yüzde 2 hareket etmesine izin veriliyor. Serbestçe işlem gören yuan Hong Kong yüzde 2.3 yükselerek 6.4633 oldu.