Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hükümeti Perşembe günü ülkenin ikinci çeyrek dönem ekonomik büyüme oranı ile ilgili iki farklı tahmin açıkladı. Herkesin dikkatini çeken tahmin, gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 3.7 seviyesinde artış göstereceğine işaret eden güçlü yıllık oran oldu. Ancak çoğu insan, gayrisafi yurtiçi gelirin (GSYG) yıllık bazda sadece yüzde 0.6 yükseldiğini fark etmedi.

Teoride aynı olması gereken iki sayı arasında büyük uyumsuzluk mevcut. Çünkü bu sayılar aynı şeyi ölçmenin iki yolu: Ekonominin boyutu. GSYH sayısına inanırsanız mutlu olursunuz. GSYG sayısına inanırsanız ABD’nin resesyona yakın bir seyir izlediğini düşünürsünüz.

Ekonomik Analiz Ofisi, çeyrek dönemlik basın açıklamalarında GSYH sayısına her zaman daha fazla önem verir. Ancak kurum Perşembe günü, bir çeyrek dönemlik raporda ikinci kez GSYH ve GSYG büyüme oranlarının ortalamasını açıkladı. Bu ortalama yuvarlama sonrasında yüzde 2.1 seviyesinde geldi ve bu veri gerçeğe her iki sayının tek başına olduğundan daha yakın olabilir.

JPMorgan Chase baş ABD ekonomisti Michael Feroli, GSYH sayısına hala daha fazla önem verdiğini belirtti. Ancak düşük GSYG büyüme oranının düşüncesini etkilediğini ifade etti. Feroli, “Tüm ekonominin tamamen farklı şekillerde ölçüldüğü dikkate alındığında sayılar arasında şaşırtıcı bir şekilde küçük farklılıklar var” diye konuştu.

Action Economics baş ekonomisti Michael Englund, “Doğrusunu söylemek gerekirse GSYG sayısını takip etmiyoruz. Ancak verinin en büyük bileşenlerinden birine dikkat veriyorum; o da karlar. Bunları hükümetin tahmin etmesi zor ve iki gösterge arasındaki farkın büyük bir bölümünü oluşturabilir” dedi.