Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri, ABD büyümesinin hız kazanması, küresel hisse senedi toparlanmasının ivme kazanması ve yenin dolar karşısında gerilemesi ile 3 yıldan uzun bir sürenin en büyük üç günlük yükselişine hazırlanıyor.

Yenin zayıflaması ihracatçıları destekliyor. Subaru otomobillerinin üreticisi Fuji Heavy Industries Ltd. yüzde 4.9 prim yaptı. Mitsubishi Corp. yüzde 6.8 yükseldi. Enerji hisseleri, petrolün 6 yılın en büyük yükselişini göstermesinin ardından kazançlara öncülük etti. Nexon Co. yüzde 7 değerlendi.

Topix Endeksi, yüzde 3.1 yükselerek Tokyo saati ile 12.41’de 1,546.57 puana geldi ve üç günde yüzde 8 ile Nisan 2013’ten bu yana en büyük ralliyi kaydetmeye hazırlanıyor. Ancak endeks hala bu hafta yüzde 1.7 aşağıda seyrediyor. Nikkei 225 Stock Average yüzde 2.6 yükseliş ile 19,059.68 puan oldu. Yen dolar karşısında, Perşembe günü yüzde 0.9 zayıflamasının ardından 121 yenden işlem gördü. ABD’de Perşembe günü açıklanan veriye göre ülkenin ikinci çeyrek dönem büyümesi beklentileri aştı ve ekonominin Çin’deki yavaşlamaya karşı dirençli olduğu iyimserliğini artırdı.

Tokyo’daki SBI Securities Co. kıdemli piyasa analistlerinden Nobuyuki Fujimoto, “Küresel ekonomi ile ilgili korku, son dönemdeki düşüşleri nedenlerinden biriydi. Dolayısıyla ABD’deki beklenmedik yükseliş pozitif oldu” dedi.