Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17.05'te güncellendi)

Petrol, Çin’deki talebin yavaşlayacağı endişeleriyle baş ederek güçlenen bir ABD ekonomisi işaretleri ile birlikte Nisan ayından bu yana New York’taki en büyük haftalık yükselişini geri veriyor.

Petrol vadelileri Perşembe günkü yüzde 10’luk ralliyi genişletmesini ardından Cuma günü yüzde 10 düşüş gösterdi. ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasılası ikinci çeyrek dönemde yıllık bazda yüzde 3.7 artış kaydetti ve Bloomberg anketine katılan tüm ekonomistlerin beklentilerini aştı. Chicago Board Options Exchange Volatility Endeksi, (VIX) Perşembe günü 49.03 ile Nisan’dan bu yana en yüksek seviyede kapanışı gerçekleştirdi.

Petrol hala, ABD ve Çin’deki yavaşlama ile ilgili endişelerin hafiflemesi ile 9 haftanın ilk haftalık yükselişi kaydetmeye hazırlanıyor ve varil başına 40 doların üzerindeki toparlanmayı sürdürüyor. Fiyatlar Pazartesi günü Şubat 2009’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Fiyatlar, küresel arz fazlası sorununun süreceği işaretleri ile bu yıl halen yüzde 20 aşağıda seyrediyor.

Londra’daki Sucden Financial Ltd. kıdemli araştırma analistlerinden Myrto Sokou, “Bu hafta yüksek volatilite ve gergin Borsa koşullarıyla karşılaştık. Çin endişeleriyle, volatilite de ilerleyen haftalarda etkisini sürdürecek” şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 78 sent kadar düşerek varil başına 41.78 dolar oldu ve Londra saati ile 13.28’de 42.18 dolardan alıcı buldu. Kontrat Perşembe günü 3.96 dolar artış ile 42.56 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 46 üstünde seviyesinde seyrediyor. Fiyatlar bu hafta yüzde 4.3’e tırmandı.

Ekim vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında, 95 sent kadar veya yüzde 2 düşerek varil başına 46.61 dolardan işlem gördü. Kontrat bu hafta yüzde 3.6 yükselerek Nisan ayından bu yana en yüksek artışı kaydetti. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 4.92 dolar seviyesinde. Fark 21 Ağustos’ta 5.01 dolardı.

(17.05'te güncellendi)