Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) resmi rezerv varlıkları, Temmuz'da bir önceki aya göre yüzde 0,9 artarak 120,7 milyar dolara yükseldi.

TCMB'nin, 2015 Temmuz dönemine ilişkin "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi" verileri yayımlandı.

Buna göre, TCMB'nin resmi rezerv varlıkları Temmuz'da aylık bazda yüzde 0,9 yükselerek 120,7 milyar dolara ulaştı. Söz konusu rezervler, haziranda 119,6 milyar dolar düzeyindeydi.

Aynı dönemde, alt kalemler itibarıyla döviz varlıkları aylık yüzde 1,8 artarak 101,0 milyar dolar, altın cinsinden rezerv varlıklar ise yüzde 3,9 azalarak 18,1 milyar dolar oldu.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış merkezi yönetim ve Merkez Bankası'nın önceden belirlenmiş döviz yükümlülükleri (döviz kredileri, menkul kıymetler, Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesapları - KMDTH) bir önceki aya göre yüzde 2,3 azalarak 7,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Bu tutarın 4,1 milyar doları anapara, 3,8 milyar doları faizlerden oluştu. Açıklamada, söz konusu anapara ve faiz yükümlülüklerinin 616 milyon dolarının bir ay vadeli, 1,4 milyar dolarının 2-3 ay vadeli, 5,9 milyar dolarının 4-12 ay vadeli olduğu belirtildi.

Şarta bağlı döviz yükümlülükleri, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (kalan vadesi bir yıldan uzun KMDTH, bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 2 artarak 77,9 milyar dolara çıktı.

AA