Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, analistlerin beklentilerinin üzerinde olan ABD ekonomik verileri metal talebinin görünümünü arttırırken yedi haftalık kayıplarını durdurmaya hazırlanıyor.

Bakır, ABD büyümesinin ikinci çeyrek dönemde yıllık bazda yüzde 3.7 büyüdüğünü gösteren verinin ardından Perşembe günü yüzde 4.2 ile Mayıs 2013’ten bu yana en büyük yükselişi gösterdi. ABD’de büyüme, Bloomberg anketine katılan tüm ekonomistlerin tahminleri aştı. Yatırımcı, 6 yılın en düşüğüne yakın seyreden fiyatların madencileri üretimi düşürmeye zorladığı işaretleri karşısında Çin’de talebin yavaşlamış olabileceği endişesini değerlendi. Bakır bu hafta başında düşüş göstermişti.

UBS Group AG analisti Daniel Morgan’ın Sydney’den telefonla yaptığı açıklamada, “Korku işlemleri yüzünden aşırı satışlar hız kesmiyor. Fiyatların bu yıl aşağıda seyretmesi için bazı sebepler var. Fakat ben bunun bir dereceye kadar ıskalanabileceğini ve tekrar yükselişe geçeceğimizi düşünüyorum” dedi.

Bakır, Londra Metal Borsası’nda (LME) en az yüzde 0.3 gerileyerek daha sonra Hong Kong saati ile 9.52’de 5,139 dolardan işlem görmesiyle birlikte yatay seyretti. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.6 artış kaydetti ve 3 Temmuz’dan bu yana ilk haftalık kazancına hazırlanıyor. Şanghay’da metal yüzde 2.5’e kadar artarak 13 Ağustos’tan bu yana en yüksek gün içi seviyesine geldi.