Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) ana enflasyon göstergesi bu yıl üçüncü kez sıfır seviyesine indi. Enflasyondaki düşüşte enerji fiyatlarındaki gerileme etkili olurken, Guvernör Haruhiko Kuroda’nın dünyanın en büyük üçüncü ekonomisini canlandırma çabaları güçleşiyor.

İstatistik Kurumu’nun Cuma günü yaptığı açıklamaya göre taze gıda hariç tüketici fiyatları Temmuz ayında bir yıl önceye göre değişiklik göstermesi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler yüzde 0.2’lik düşüş öngörmüştü.

Çin’deki ekonomik yavaşlama, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüş ve yendeki yükseliş Kuroda’nın karşılaştığı güçlükleri artırıyor. Kuroda bu hafta yaptığı konuşmada, tüketici fiyatlarının Mart ayı kadar yakın bir zamanda geçici olarak düşüş gösterebileceği uyarısında bulundu. Kuroda mevcut teşvik seviyesinin enflasyonu yüzde 2’lik BOJ hedefine ulaştırmak için yeterli olduğunu sözlerine ekledi. Pek çok ekonomist Kuroda’nın bu görüşüne katılmıyor ve teşvikte artırım bekliyor.

Dai-ichi Life Research Institute ekonomistlerinden Yoshiki Shinke, “Japonya ekonomisi iyi görünmüyor. Özel tüketim ve ihracat BOJ’un birkaç ay önce öngördüğünden çok daha zayıf” dedi.