Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, dünya finansal piyasaları volatil seyrederken, ABD'nin temel göstergelerin iyi olduğunu ve faizleri belirleyen Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) ekonomi için tahminini değiştirmemesi gerektiğini söyledi.

Bullard,  Kansas City Fed'in düzenlediği yıllık konferansa katılmak için bulunduğu Jackson Hole, Wyoming'de Bloomberg Televizion'a yaptığı değerlendirmede, "Komite için kilit soru, son 10 günde görülen volatiliteye bağlı olarak görünümde ne kadar değişikliğe gitmek isteyeceksiniz ve sanırım bu soruya yanın şöyle olacak: Çok fazla değil" dedi.

FOMC'ta gelecek yıl oy kuyllanma hakkına sahip olacak Bullard, "Gerçekten de Komite'nin daha önce baktığımız yere bakacağı aynı yörüngedeyiz. Bu da temel olarak bir noktasında faiz artırımına gidilebilecek yer" dedi.

Fed yetkilileri, 2006'dan bu yana yapacakları ilk faiz artırımına ne zaman başlayacakları konusunu değerlendiriyor. ABD ekonomisi sağlam bir büyüme gerçekleştiriyor, ancak enflasyon çok düşük ve küresel ekonomik görünüm, emtia fiyatlarında düşüş meydana getiren ve hisse senedi piyasalarında türbülans oluşturan Çin yavaşlaması ile bozuldu.

Bullard, "Aslında enflasyon cephesinde tamam olduğumuzu düşünüyorum," dedi ve "Enflasyonun yükseldiğini görmemiz gerektiğini söylüyorum. Faizler yalnızca normalin biraz altında değil, sıfır seviyesine yakın. Bu yüzden şunu düşünmelisiniz: Önümüzdeki iki ya da üç yılda bu durum nasıl gelişecek?" değerlendirmesinde bulundu.

Bullard'ın yorumları, kendisi gibi gelecek yıl oy hakkına sahip olacak Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester'ın açıklamalarından sonra geldi. Mester, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, piyasa kargaşasının şu ana kadar ABD ekonomisinin sağlam olduğu ve bu durumun faiz artırımına destek sağlayabileceği şeklindeki düşüncesinde değişiklik yaratmadığını belirtti.